El laberint vertical amb pilota o el Ball tracker és una activitat per a desenvolupar l´equilibri a partir dels 9/10 mesos d´edat.
Aquest tipus d´activitat ajuda al refinament de la mà, al moviment gruixut, a l´equilibri i a potenciar el refinament de la coordinació oculomanual.
El material permet als nens i nenes posar la bola en el forat de dalt i veure com la bola va lliscant-se cap avall fins a la safata i així tornar a començar l´activitat.
El laberint dona una excel·lent oportunitat per al desenvolupament gruixut, ja que el fet d´agafar la bola des de baix i posar-la en la part superior del laberint repetidament, li fa desenvolupar al nen l´equilibri i l´estabilitat a més de la coordinació; fer-ho de manera repetida li dona confiança i seguretat.
A més, aquest material és una introducció en el procés de lectoescriptura de manera indirecta, ja que treballa els músculs oculars en el mateix sentit que la lectura i escriptura.
0-3 anys
Organització i planificació per part dels alumnes de Primària i Secundària:
Ja arriba la castanyada i els alumnes de Primària i Secundària fan mans i mànigues per a deixar-ho tot preparat. Amb aquest gran esdeveniment els alumnes duen a terme tasques logístiques i de càlcul: pressupost per a la graella on es couran les castanyes, racionament de castanyes segons l´edat i muntatge de la graella.
Tant la graella com les castanyes impliquen haver-hi d´anar a comprar-les, la qual cosa requereix que els alumnes hagin de demanar informació de preu i qualitat en els diferents establiments i fer-se´n càrrec dels pagaments amb factura.
Amb tot això es treballa l´autonomia, la capacitat de relació amb la societat dins un entorn fora de l´escola, així com la responsabilitat dins la planificació d´esdeveniments amb gran quantitat d´assistents.
Coneixem nous instruments a classe de Comundi
Els nens i nenes de la nova aula de Comundi de l´escola tenen una gran devoció per cantar i fer música i, al setembre, vàrem detectar aquesta necessitat de cantar i fer-ho acompanyant dels instruments que ja teníem a l´escola.
Vàrem buscar tota mena d´instruments que fossin adequats a l´edat i a la mida de la mà dels nens i tot just ens han arribat ahir a l´escola. He presentat un per un el funcionament i el lloc on hem de guardar els instruments i hem gaudit molt sentint la música que emeten els instruments i aprenent el nom d´aquests.
A partir d´ara poden utilitzar aquests instruments quan els vingui de gust, esperem gaudir-los molt i acompanyar moltíssimes cançons amb ells.
Benvolgudes famílies,
Iniciem aquest nou curs 2024-25 al Montessori Palau Figueres amb una nova aula a Comunitat Infantil!
Hem desdoblat dues aules. D´aquesta manera tenim l´ambient de Niu i l´ambient de Comundi.
L´aula de Niu és un espai dissenyat especialment pels nadons de 0 a 16 mesos.
Aquest nou ambient ajuda als infants en tot el seu desenvolupament psicomotor, ja que és una aula adaptada a les seves necessitats i interessos.
L´aula està distribuïda en espais de menjar, descans, higiene, treball i de moviment.
Per una altra banda, l´aula de Comundi, està pensada pels infants de setze mesos a tres anys. L´ambient està distribuït de tal manera que els nens i nenes puguin treballar les àrees de: vida pràctica – cuina, àrea sensorial, llenguatge, art i música.
Un petit regal que esperem que gaudiu.
El curs 2023-2024 ha arribat al final. Semblava que era ahir que l´engegàvem amb il·lusió, i ja han passat 10 mesos.
Durant tot aquest curs, els alumnes de l´escola han après moltes coses noves i s´han esforçat de valent per superar-se dia rere dia. Alguns moments han estat fantàstics i d´altres estem segurs que poden haver deixat un regust més agredolç, però el que sí que és cert és que tot el que els nens i nenes han viscut durant aquest curs els ha servit per aprendre i madurar.
El divendres 21 de juny, com a agraïment a totes les famílies que els acompanyeu dia rere dia, els alumnes van oferir un petit espectacle ple de dansa, música, ritme, poesia i, sobretot, il·lusió.
Aquestes petites actuacions damunt de l´escenari van ser una mostra de tot el contingut treballat transversalment durant els mesos d´escola. A més, va convertir-se en una oportunitat d´unió, acolliment i participació de tota la comunitat educativa.
Esperem de tot cor que el gaudíssiu tant com nosaltres i que gaudiu d´unes merescudes vacances.
Bon estiu a tothom!
El passat divendres 10 de maig de 2024 vàrem tenir a l’escola la Merry Hadden per realitzar una consultoria de l’aplicació del mètode Montessori a les nostres aules.
La Merry va fundar la seva pròpia escola el 1983 a Florida, EUA. Té diplomes AMI per les edats de 0 a 3 i de 3 a 6 anys. És llicenciada en Psicologia amb especialització en Negocis a St. Leo College. És instructora certificada en massatge infantil i instructora certificada en part.
Merry és consultora d’assistència a la primera infantesa d´AMI i formadora d´AMI 0-3 anys.
Des de fa anys, periòdicament, organitzem consultories amb professionals externs per tal de revisar la nostra tasca i actualitzar aspectes tècnics per a la millora de la nostra feia. La consultoria consisteix en una observació acurada del funcionament de l’aula i, posteriorment, una reunió individual amb la guia.
Moltes gràcies, Merry, per les teves aportacions!
Al llarg del curs, celebrem l´aniversari dels alumnes. Aquest moment representa un fet molt especial per l´infant, ja que l´alumne ens mostra les fotografies des del dia que va néixer fins a l´actualitat i les va explicant. Així anem observant els canvis evolutius que ha fet.
A continuació, es bufa una espelma i cantem la cançó en els tres idiomes que es parlen a l´aula: català, espanyol i anglès. Les imatges es queden durant unes setmanes dins de l´aula així tothom que vulgui les pugui mirar.
Feliç aniversari!
El passat dimarts 30 d´abril de 2024, va tenir lloc a l´escola una xerrada adreçada a famílies i a alumnes amb l´objectiu que conegueu millor l´empresa i el funcionament del Servei de càtering.
La xerrada va ser a càrrec de Marta Pla, Dietista – Nutricionista i Tecnòloga d´Aliments del Càtering Vilanova.
El guió de la xerrada va ser:
1. Presentació de l´empresa i funcionament del servei de càtering.
2. Què menja l´infant a l´escola. Criteris per a la confecció de menús saludables.
3. Com lliguem el sopar amb el menú escolar? Criteris per assegurar una alimentació equilibrada a casa.
La Marta ens va explicar que aquesta empresa està especialitzada en l´elaboració de plats cuinats per a col·lectivitats i productes congelats, amb més de 35 anys d´experiència. Compta amb una flota pròpia de furgonetes isotèrmiques i diàriament s´elaboren 2.400 menús repartits a més de 40 centres. Disposen d´una plantilla de més de 200 treballadors.
Ens va comentar que l´activitat a la cuina comença cada dia a les 04.00 h del matí, ja que tots els plats s´elaboren el mateix dia del seu consum, sota unes estrictes normes d´higiene i manipulació.
Els menús es confeccionen amb criteris encaminats a:
1. Mantenir la salut i benestar de l´infant, cobrir els requisits nutricionals de l´organisme.
2. Permetre un adequat creixement i desenvolupament tant físic com intel·lectual.
3. Adquirir uns bons hàbits alimentaris.
4. El transport es fa amb les furgonetes habilitades i el menjar es conserva en calent fins a l´hora de dinar.
La Marta ens explica quins són els grups d´aliments necessaris per tenir un menú equilibrat, que són:
FARINACIS (PA, PASTA, TUBERCLES, CEREALS): Glúcids complexos i fibra
FARINACIS (LLEGUMS): Glúcids complexos, proteïnes i fibra
VERDURES I HORTALISSES: Fibra, vitamines i minerals
CARN, PEIX I OUS: Proteïnes
FRUITA: Glúcids simples, vitamines, minerals i fibra
LLET I DERIVATS: Proteïnes, Calci
OLIS I FRUITS SECS: Lípids
Ens explica les freqüències recomanades al llarg de la setmana i les diferents tècniques culinàries que fan servir. També, que tenen en compte les estacions de l´any per a la confecció dels menús. Solen utilitzar productes de proximitat i temporada.
Els olis que fan servir són Oli de gira-sol per cuinar i Oli d´oliva per amanir. Els arrebossats, enfarinats, canelons, mandonguilles i croquetes són d´elaboració pròpia. Les botifarres i hamburgueses són fetes per encàrrec per un proveïdor proper i de confiança. Les sopes i cremes són 100% naturals. Els llegums els posen prèviament en remull. Les truites es fan seguint el mètode tradicional. Sempre cuinen amb poca sal.
A l´hora de confeccionar els menús a casa, recomana que els nens i nenes siguin partícips en l´elaboració de menús i la compra. Comenta que és bo que ens programem els menús dels sopars i que el sopar serveixi per a tota la família, ja que és molt important gaudir l´àpat en companyia i practicar amb l´exemple.
En el col·loqui final, es va reflexionar sobre algunes qüestions com tenir gana versus caprici, educar en diferents sabors, textures i coccions, en algunes dietes que estan de moda i altres consultes que varen fer els assistents a la xerrada.
Creiem que les explicacions de la Marta ens varen ajudar a comprendre millor el procés i la qualitat del càtering i, per això, també ens va facilitar unes fotografies de l´empresa.
Per tal que també pugueu visualitzar com funciona l´hora de dinar a l´escola, us acompanyem un vídeo.
L´ambient exterior és una extensió de l´ambient interior, per tant, el prepararem amb la mateixa cura, amor i respecte que l´ambient interior.
Al pati de Comundi tenim flors, plantes aromàtiques i verdures. Els alumnes de Comundi surten cada dia al pati i, a part de treballar el moviment gruixut i fi i l´equilibro, també fan activitats per a la cura de la naturalesa.
Els nens i les nenes fan tot el procés del treball de la cura de l´hort. Una vegada que ja han plantat les llavors o verdures, és el moment de regar. Posteriorment, van observant com les plantes van creixent i, quan estan a punt, tenen la seva recompensa: poden menjar la collita o portar-la a casa.