El passat mes de febrer vam rebre als estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior en Educació Infantil de l’institut Ramon Muntaner per a realitzar tallers i activitats en el marc de la celebració del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP).
Les activitats estaven basades en el conte ´Quatre petites cantonades de no res´, de Jérôme Ruillier, que parla sobre igualtat, diversitat, inclusió i recerca de solucions: el quadradet no pot entrar a una casa amb els seus amics rodonets perquè la porta és rodona i ell no hi cap. Com intentem resoldre aquest problema entre tots?
Vam llegir el conte tots junts a la rotllana, com activitat grupal de llenguatge oral, i alguns dels nens ja coneixien la història. A través d’elements coneguts per ells (formes geomètriques bàsiques) podien treballar l’empatia envers els sentiments que viu algú quan és exclòs. Al taller proposat pels nois de l’institut, vam tenir l’oportunitat de realitzar jocs cooperatius en els quals aconseguíem l’objectiu perquè treballàvem junts, tot i ser tots diferents.
El respecte per la diferència i la inclusió són principis fonamentals per a la convivència i la vida en societat. A l’aula Montessori, el respecte és un valor present en molts aspectes del dia a dia, tant cap a l’ambient com cap als demés. L’educació emocional es desenvolupa quan els nens i nenes tenen l’oportunitat de viure experiències en les que treballen la identificació de les pròpies emocions i les dels altres, assolint cada cop majors nivells d’empatia que els porten a la comprensió dels sentiments de qui els envolta i a l’acceptació de l’altre com a part de la societat en la que viu. El respecte per a la diversitat és la clau per l’educació per a la pau.
En paraules de la Dra. Montessori (1944) “La pau és una conquesta i no només una idea i a això ha d’arribar-se a través de l’experiència i no per les idees. La pau és el que tot ésser humà anhela i pot ser una realitat per la humanitat especialment a través dels nens”.