Vida Pràctica són totes aquelles activitats que es realitzen a la vida quotidiana per establir, preservar i embellir l’ambient en el qual ens trobem. Promouen la cura i el respecte d’un mateix, dels altres i de l’espai.
Aquestes són les primeres activitats que se li mostren al nen en arribar per primera vegada a l’aula de 3 a 6 anys, ja que li serveixen per posar-se en contacte amb l’ambient-classe en el que es troba, que és nou per ell. Es trobarà amb objectes que li resulten familiars (com escombres, gerres, gots, culleres, draps…) però proporcionats a la mida del seu cos i de la seva mà, i sempre adaptats a la cultura en què es troba (per exemple, a un ambient Montessori de Casa dels Nens d’un país asiàtic, podríem trobar activitats de Vida Pràctica en les que s’utilitzen pals xinesos).
Per tant, un dels propòsits principals de les activitats de Vida Pràctica és l’adaptació. Com les activitats d’aquesta àrea estan relacionades amb la forma de vida del nen, l’ajuden a entendre com comportar-se a l’ambient i com relacionar-se tant amb aquest com amb les altres persones que s’hi troben.
Exercicis preliminars com abocar sòlids, abocar líquids, plegar tovallons, transportar una gerra, transportar una cadira, esprémer una esponja, etc., són les primeres activitats que se li mostren al nen quan arriba a l’aula, i per tant li donen la benvinguda i li ofereixen seguretat. També l’ajuden a establir la relació amb la mestra, la dinàmica de tota la classe i els límits, necessaris per actuar lliurement.
El propòsit d’aquests treballs és ajudar al nen a fer la transició entre casa i l’escola perquè se senti còmode al nou ambient.