El passat dimarts 30 d´abril de 2024, va tenir lloc a l´escola una xerrada adreçada a famílies i a alumnes amb l´objectiu que conegueu millor l´empresa i el funcionament del Servei de càtering.
La xerrada va ser a càrrec de Marta Pla, Dietista – Nutricionista i Tecnòloga d´Aliments del Càtering Vilanova.
El guió de la xerrada va ser:
1. Presentació de l´empresa i funcionament del servei de càtering.
2. Què menja l´infant a l´escola. Criteris per a la confecció de menús saludables.
3. Com lliguem el sopar amb el menú escolar? Criteris per assegurar una alimentació equilibrada a casa.
La Marta ens va explicar que aquesta empresa està especialitzada en l´elaboració de plats cuinats per a col·lectivitats i productes congelats, amb més de 35 anys d´experiència. Compta amb una flota pròpia de furgonetes isotèrmiques i diàriament s´elaboren 2.400 menús repartits a més de 40 centres. Disposen d´una plantilla de més de 200 treballadors.
Ens va comentar que l´activitat a la cuina comença cada dia a les 04.00 h del matí, ja que tots els plats s´elaboren el mateix dia del seu consum, sota unes estrictes normes d´higiene i manipulació.
Els menús es confeccionen amb criteris encaminats a:
1. Mantenir la salut i benestar de l´infant, cobrir els requisits nutricionals de l´organisme.
2. Permetre un adequat creixement i desenvolupament tant físic com intel·lectual.
3. Adquirir uns bons hàbits alimentaris.
4. El transport es fa amb les furgonetes habilitades i el menjar es conserva en calent fins a l´hora de dinar.
La Marta ens explica quins són els grups d´aliments necessaris per tenir un menú equilibrat, que són:
FARINACIS (PA, PASTA, TUBERCLES, CEREALS): Glúcids complexos i fibra
FARINACIS (LLEGUMS): Glúcids complexos, proteïnes i fibra
VERDURES I HORTALISSES: Fibra, vitamines i minerals
CARN, PEIX I OUS: Proteïnes
FRUITA: Glúcids simples, vitamines, minerals i fibra
LLET I DERIVATS: Proteïnes, Calci
OLIS I FRUITS SECS: Lípids
Ens explica les freqüències recomanades al llarg de la setmana i les diferents tècniques culinàries que fan servir. També, que tenen en compte les estacions de l´any per a la confecció dels menús. Solen utilitzar productes de proximitat i temporada.
Els olis que fan servir són Oli de gira-sol per cuinar i Oli d´oliva per amanir. Els arrebossats, enfarinats, canelons, mandonguilles i croquetes són d´elaboració pròpia. Les botifarres i hamburgueses són fetes per encàrrec per un proveïdor proper i de confiança. Les sopes i cremes són 100% naturals. Els llegums els posen prèviament en remull. Les truites es fan seguint el mètode tradicional. Sempre cuinen amb poca sal.
A l´hora de confeccionar els menús a casa, recomana que els nens i nenes siguin partícips en l´elaboració de menús i la compra. Comenta que és bo que ens programem els menús dels sopars i que el sopar serveixi per a tota la família, ja que és molt important gaudir l´àpat en companyia i practicar amb l´exemple.
En el col·loqui final, es va reflexionar sobre algunes qüestions com tenir gana versus caprici, educar en diferents sabors, textures i coccions, en algunes dietes que estan de moda i altres consultes que varen fer els assistents a la xerrada.
Creiem que les explicacions de la Marta ens varen ajudar a comprendre millor el procés i la qualitat del càtering i, per això, també ens va facilitar unes fotografies de l´empresa.
Per tal que també pugueu visualitzar com funciona l´hora de dinar a l´escola, us acompanyem un vídeo.