Un lector vive mil vidas antes de morir. La persona que nunca lee vive solamente una. George R. R. Martin “A Dance with Dragon”
Amb aquesta cita tancava Paula Esteve, guía de taller 1 a Montessori Palau Figueres, la seva xerrada “Como conseguí que mis alumnos amasen la lectura“ per l’associació “Bilingual Montessori”.
Tots estem d’acord en que la lectura és un instrument per aprendre qualsevol disciplina del saber humà. També estem d’acord en que l´adquisició del codi escrit implica el desenvolupament de capacitats cognitives superiors com la reflexió, l’esperit crític, la consciència i en gran mesura, el seu pensament i el creixement intel·lectual de la persona .
La pregunta que cal fer-nos és com els educadors i les famílies podem acompanyar als infants en l’adquisició de la lectura. Segons el Dr. Javier Tirapu i d’altres neuropsicòlegs clínics, l’educació integral ha d’incloure els diferents plans de l’ésser humà: l’aspecte cognitiu, l’emocional, el conductual i el social. Nosaltres en volem destacar un: l’emocional. Tal i com comenta Francisco Mora “El cervell només aprèn si hi ha emoció”.
A l’escola disposem de biblioteca a les aules amb un fons bibliogràfic de més de 700 llibres escollits meticulosament, fem registre dels llibres llegits per cada alumne, acompanyem i compartim la selecció del llibre de lectura, fem 30 minuts de lectura silenciosa diaria, els guies llegim regularment en veu alta, fem registres periòdics de la seva velocitat lectora i comprensió, i com a darrera estratègia, a taller 2 hem començat a brodar unes bosses de tela per cuidar el llibre que anirà i tornarà de casa (bossa per portar exclusivament el llibre i no menjar o begudes).
El plaer que l’infant pugui desenvolupar vers la lectura dependrà en gran mesura de la cooperació i el suport de la família. La lectura no ha de ser vista com una habilitat escolar que només es fa a l’escola, sinó com una posició vers la cultura i un moment de gaudi. És per això que per aconseguir l’èxit en aquesta tasca necessitem tenir en compte els següents aspectes:
– Compartir lectures i les emocions que ens generen les històries que llegim, tant de les seves com les nostres.
– Crear una regularitat i sostenir-la en el temps per aconseguir l’ hàbit lector.
– Els adults propers som els adults de referència i hem de donar exemple. Si nosaltres llegim, ells també ho faran.
– Trobar un espai tranquil de lectura (sense música ni pantalles al voltant) i sense interrupcions.
– Combinar la lectura en veu alta amb la lectura en silenci.
– Escoltar la seva lectura en veu alta o llegir 15 minuts diaris amb el teu fill o filla. A la llarga, agrairan aquesta atenció personalitzada.
– No comparar el seu nivell lector amb ningú.
– Valorar el seu procés d’aprenentatge.
– L’excés de pantalles els convertirà en mandrosos ja que una pantalla no els hi exigeix cap tipus d’esforç.
– No corregir, excepte si el que llegeix no té sentit i per tant no ho pot entendre.
Així doncs, us animem a acompanyar als vostres fills en aquest viatge cap a tot el llegat que heredem a través de la lectura.
I recordeu, “si no llegeixes, t’hauràs de creure tot el que et diuen”.
Guies de Taller 1 i Taller 2
Bibliografia:
Esteve, P. Como conseguí que mis alumnos amasen la lectura (2023) Disponible a https://www.youtube.com/watch?v=NMqxIOHfsqo&t=3395s
Cassany, D. Luna, M. Sanz, G, (2008) Enseñar Lengua. Barcelona. Graó
Entrevista a Francisco Mora, autor de Neuroeducación y lectura. De la emoción a la comprensión de las palabras. (2020) Madrid: Alianza Editorial. Disponible a https://www.educaciontrespuntocero.com/entrevistas/francisco-mora-el-cerebro-solo-aprende-si-hay-emocion
Guillen Jesús Neuroeducación y lectura (juliol 2020) disponible a