Durant els primers anys de vida s´han de tenir en compte dos aspectes molt importants a l´hora de triar les peces de roba que portarà el nen. Parlem de la funcionalitat de les vestimentes i que siguin apropiades per a l´etapa motriu en la qual es troba.
Progressivament, el nen va creixent i va incorporant noves adquisicions pel que fa als seus moviments, que necessiten ser considerades pels adults que acompanyem aquest creixement. Hem d´intentar que la roba no es torni un obstacle per al desenvolupament dels moviments. Per a això, l´adult ha de ser conscient de quines són les fites de desenvolupament de l’àmbit motriu i observar a l´infant.
És responsabilitat de l´adult contribuir al desenvolupament de l´infant i permetre superar cada etapa de desenvolupament i independència. En cada fase hi ha alguna cosa nova que el nen pot fer: quan aquest és un nadó no pot participar voluntàriament, però l´adult el pot involucrar i, a major desenvolupament del moviment, menor col·laboració de l´adult. Primer el nen podrà treure’s la roba (Per exemple: els mitjons) i més endavant, també posar-se-la (Per exemple: la jaqueta). Perquè el nen pugui contribuir, cal donar-li la informació adequada. Per exemple, per treure’s una samarreta o un jersei, no se li ha de demanar que aixequi els braços, ja que les peces de roba no surten per si soles a l´aixecar els braços. El més adequat és mostrar-li els passos per treure-se-la, perquè ell pugui fer-ho quan adquireixi els moviments necessaris. És a dir, es tracta de donar-li el nostre model de moviments per llevar-se la peça en concret.
Aquí tenim alguns criteris per seleccionar roba:
• S´ha de considerar la llibertat de moviment tenint en compte que el tronc ha d´estar cobert per mantenir la temperatura corporal, mentre algunes altres parts del cos necessiten estar exposades depenent del que el nen està utilitzant: mans, genolls… Per exemple, si el nen s´està arrossegant o comença a gatejar, es necessita que tingui les mans i l´avantbraç exposat, així com els genolls, perquè no rellisqui i tingui tracció.
• És molt comú que el nen porti posat un pitet perquè baveja, però quan està gatejant seria recomanable llevar-lo perquè és molt incòmode, ja que no es veu les mans i pot ensopegar amb aquest.
• Per ajudar al desenvolupament de la independència de l´infant, no són funcionals: les faldilles, els vestits, els petos…
• La roba que és d´una sola peça sempre interfereix: nosaltres movem per separat la part inferior de la superior, llavors, aquestes estrenyen el cos de l´infant, ja que unifiquen el moviment.
• Quan el nen es comença a posar dret cal anar amb compte amb els mitjons. El millor és que estigui descalç, buscar alguna sabata amb la sola tova o mitjons antilliscants que li permeti posar-se dret sense que se li rellisquin els peus.
• Quan el nen comença a caminar i les seves mans estan lliures, té un gran interès per vestir-se i desvestir-se, però la roba ha de permetre poder fer-ho. Què interfereix en aquest desenvolupament? Fermalls, tirants, botons, sivelles… Per contra, són molt útils les cremalleres i els velcros.
• Pel que fa a les samarretes, els colls han de ser prou grans perquè passi el cap sencer.
• El nen es mou també adormit. Els pijames han de permetre el moviment lliure, per tant, millor evitar els pijames que tenen el peu inclòs, o que són de cos sencer.
Seguint aquests criteris podem col·laborar al correcte desenvolupament del moviment de l´infant i no comprar-li roba que, encara que sigui agradable estèticament, pugui suposar un impediment per a la seva independència.